Hvad kan en fugtanalysator?

Image_container_10_.png

En fugtanalysator er et instrument, som kan fastsætte fugtindholdet i diverse typer prøver. Fugtanalysatoren kan følge tørreprocessen for prøven og på den måde analysere den individuelle proces. Valget af fugtanalysator er vigtigt for præcis aflæsning, og derfor fås fugtanalysatorer i flere varianter eller modeller, der er tilpasset individuelle formål.

Hvordan virker en fugtanalysator?

Simpelt forklaret virker en fugtanalysator på den måde, at den vejer prøven, hvorefter den opvarmer og tørrer prøven og vejer igen. Det kaldes LOD (Loss On Drying) og er en udbredt metode at måle fugtindhold på. Vægten efter tørring trækkes fra vægten før, for derefter at afgøre det totale fugtindhold.

Ved de fleste fugtanalysatorer anvendes en halogenpære, som hurtigt tørrer prøven samtidig med, at der spares strøm og opretholdes effektivitet.

Du anvender en fugtanalysator på den måde, at du starter analysatoren, vælger de parametre, du ønsker at undersøge, påfylder prøven i vejeskålen og lukker låget. Analysen stopper enten når prøven er tør eller, når de valgte parametre er analyserede.

Hvad bruges en fugtanalysator til?

En fugtanalysator bruges blandt andet i fødevareindustrien, hvor fugt kan lede til mug og tidlig nedbrydelse, da bakterier lever godt i fugtige miljøer. Ved salg af fødevarer på vægtbasis anvendes analysatoren også til at nedbringe vandindhold og dermed undgå, at kunden betaler for meget for varen.

På laboratorier bruges fugtanalysatorer i stor grad til at udføre kvalitetskontrol på en lang række forskellige produkter og sikkerhedsgodkende produkter, der ikke må indeholde væske.

Det anbefaler vi

Det er meget vigtigt at kalibrere din fugtanalysator regelmæssigt, så den ikke tager fejl af fugtindhold og ødelægger troværdigheden af de udførte tests. Tørrer analysatoren en prøve for meget er der også høj risiko for antænding.

En fugtanalysator skal både kalibreres i forhold til vægt og temperatur. Sørg derfor for at anskaffe et korrekt kalibreringsværktøj. Se produktbeskrivelserne for anbefalinger, eller kontakt os på support@vaegteeksperten.dk eller på (+45) 70 44 48 75 ved yderligere spørgsmål.

Relaterede indlæg